Vaše nejčastější dotazy 02.04.2016 22:05

Vaše nejčastější dotazy:

V současné době funguje facebookové diskusní forum - https://www.facebook.com/groups/AESchat

Pokud nemáte facebookový účet, doporučujeme si jeji zařídit, v diskusní skupině se probírají každý týden zajímavá témata.

Do budoucna chystáme i diskusní forum na stránkách AES, bohužel zatím není určený termín spuštění.

Své dotazy můžete psát i na níže uvedené emaily: 

Zajímavé dotazy či dotazy týkající se velké části specialistů zařadíme do níže uvedených kategorií (včetně odpovědi).

 

Seznam kategorii:


 

Kategorie (zpět na seznam kategorii)

 

ENERGETICKÝ SPECIALISTA

 

Kdo je energetickým specialistou?

Energetického specialistu definuje zákon 406/2000 Sb. v aktuálním znění. Musí složit příslušnou zkoušku, splňovat daná kritéria a musí být zapsán v seznamu na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Energetickým specialistou je fyzická osoba, která je držitelem oprávnění uděleného ministerstvem k a) zpracování energetického auditu a energetického posudku, b) zpracování průkazu, c) provádění kontroly provozovaných kotlů a rozvodů tepelné energie, nebo d) provádění kontroly klimatizačních systémů.

 

Jaké má energetický specialista oprávnění?

Existují 4 typy energetického specialisty, každý z nich má jiné oprávnění a skládá jiné zkoušky. je to: oprávnění pro

a) zpracování energetického auditu a energetického posudku,

b) zpracování průkazu,

c) provádění kontroly provozovaných kotlů a rozvodů tepelné energie, nebo

d) provádění kontroly klimatizačních systémů.

 

Jak se stát energetický specialistou? Jak si rozšířit oprávnění?

Pokud je nám známo, připravuje se vyhláška, která toto bude stanovovat. Zatím je možné se přihlásit na MPO a doložit příslušnou kvalifikaci. Následně MPO vyzve ke složení zkoušky.

Pro rozšíření oprávnění z PENB např. na EA je nutné podat přihlášku a složit zkoušky na MPO viz popis zde http://www.mpo.cz/dokument36333.html

 

Kdo může organizovat školení pro zkoušky energetických specialistů?

Organizovat školení může zatím jakýkoliv subjekt.Předpokládá se, že v připravované vyhlášce budou jmenovány organizace, které budou oprávněni organizovat školení a přezkušovat, popřípadě organizovat přezkušování. Pravděpodobně půjde o ČVUT a VUT.

 

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda si může SEI ponechat předloženou projektovou dokumentaci, v případě že ano, na základě jakého právního předpisu? Dokumentaci archivuje jiná státní organizace a to stavební úřad, jiné dotčené orgány státní správy si dokumentaci neponechávají, případně si na své náklady udělají fotokopii. Děkuji za odpověď

Zdravím. Máte pravdu, že nikde není uvedeno, že mají povinnost dokumentaci archivovat. Tudíž na ni nemají nárok a musí ji vrátit.

Mohu se zeptat, kde ji nevracejí?

 

Dobrý den. Existují nějaké podklady pro přezkoušení energetických specialistů. Budu dělat test v červnu a chtěl bych se připravit. Má specilizace jsou pouze budovy. Můžete mi doporučit studijní materiály, existují vzorové otázky k testu? S pozdravem Poloch

Zdravím.

Zkouška se skládá nejprve z testu, testové otázky najdete na webu MPO (http://www.mpo.cz/dokument36333.html). Dále pokračuje ústní zkouška, kde si vytáhlete 3 zkušební okruhy z každé oblasti, o kterou žádáte. Následuje pak volná rozprava, obvykle začínající ze strany zkoušeného na dané okruhy. Pokud uchazeč bez problémů mluví na dané táma, tak začnou doplňující otázky týkající se dané problematiky. Ty sahají od upřesnění požadavků dle zákona či vyhlášky, přes závaznost norem až po fyziku, a to jak související s danou problematikou, tak i základní (kalorimetrická rovnice, svítivost, účiník, práce, výkon....).

V případě zájmu nabízíme individuální školení, kde jsou tyto části probírány.

 

Je již známa nějaká informace o průběžném vzdělávání podle §10 odst.7) zákona 318/2012? Kdo a v jakých termínech bude vzdělávání a přezkušování provádět? Podle přechodných ustanovení zákona měly být již k 1.1.2014 podány žádosti o průběžné vzdělávání, ve druhé várce pak do 1.1.2015. Děkuji, P.Rous07.04.2014

Vážený pane, pokud se přihlásíte do ENEX, do sekce vzdělávání, tak tam objevíte termíny a kdo vzdělávání a přezkušování provádí. Zde je také možnost se rovnou přihlásit.

 

Kategorie (zpět na seznam kategorii)

 

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

 

Proč se nově podle vyhlášky 280/2023 musí nahrávat PENB v pdf včetně podpisu?

Kvůli postupné digitalizaci státní správy. Do MPO ENEX budou mít (či již mají) přístup stavební úřady, KN, SFŽP a bankovní instituce, které budou půjčovat zvýhodněné půjčky. Všechny státní a bankovní instutuce s přístupem do ENEX (tedy nejen SEI) si potřebují ověřit platnost vydaného PENB (pro ně je xml aj.soubory nečitelný soubor). Dále je nutné si dát do souvislosti vyhlášku 280/2023 a vyhlášku o samotném PENB 264/2020 = PENB bez podpisu není platný PENB.
Podpis může být digitálního charakteru (el.podpis, vložený obrázek vašeho podpisu ze sw aj). Tedy není nutné ručně podepisovat jednotlivé stránky a scanovat. Z právního pohledu zatím není ve vyhlášce ukotven dig.podpis, ale AES pracuje na tom, aby to v nejbližší novele bylo.
A proč PENB samostatně a ne schovaný v ZIP? Instituce budou mít přistup jen do určitě sekce ENEX a učelem je jim poskytnou pouze pdf a ne všechny soubory.
Pevně věříme, že díky digitalizaci státní správy nebude nutné tisknout samotný PENB ani časem jiné dokumenty k povolování staveb.

 

Dobrý den, Máme bytový dům (BD), který se skládá ze 3 sekcí (vstupů). 2 vstupy jsou SVJ a třetí je ve vlastnictví byt. družstva. V celém BD je pouze jedna dom. předávací stanice (DPS) pro všechny vstupy. Otázka: je možné zpracovat pouze 1 průkaz ENB na celý BD nebo je nutné zpracovat 3 samostatné průkazy. Děkuji za odpověď.

Pokud se jedná o jeden dům dle katastru nemovitostí, tak je nutné zpracovat pouze jeden PEN.

 

Dobrý den, rád bych reagoval na Váš článek ze dne 22.1.2014 PENB při prodeji. Plně s tímto článkem souhlasím. Dnešní praxe je taková, že realitní kanceláře napíšou do smluv, že součástí kupní smlouvy se předává i průkaz ENB, ale ve skutečnosti se průkaz nepředá, protože ho nikdo nechce objednat. Takže se budoucí vlastník neboli kupující nemůže časem bránit, protože má podepsané, že PENB převzal i když tomu tak není. Pokud se má ctít zákon o hospodaření s energií, tak by se měla posílit kontrola ze strany SEI-ky neboli MPO. Chtěl bych Vás poprosit, zda už víte o nějakých kontrolách či je možné z Vaší strany pomoci k nastartování kontrol? S pozdravem a přáním pěkných dní.

Vážený pane, bohužel neutěšený stav je nám znám. Je to dáno kombinací několika faktorů. Prvním je, že zákon a vyhlášky byly o 3 měsíce oddáleny, takže rozjezd byl velmi rozpačitý. Druhým je snaha novinářů všechny přesvědčit, že to je blbost a třetím je snaha bývalého ministra MUDr. Kuby z toho vytřískat politický kapitál a PENy pokud možno zrušit...A hlavně zrušit SEI, která se díky tomu na toto vůbec nepřipravila a momentálně je téměř bezzubá.

Jedinou možností je oficiální cestou bombardovat SEI a upozorňovat ji na konkrétní případy poručování zákona. Jiná cesta, bohužel nevede.

 

Dobrý den. Už tady obdobný dotaz byl, ale přesto se bych Vám chtěl požádat o Váš názor: Má vypracovat PENB na 11 podlažní panelový dům o půdorysné ploše cca 1600m2, který se "sestaven" z pěti samostatně oddilatovaných stavebních objektů s vlastními popisnými čísly, který je ale v katastru nemovitostí zapsán na jednom LV. Poptával jsem se kolegů, zpracovávajících PENB, a všichni byli názoru, že by se mělo vypracovat pět samostatných průkazů. Jak to vidíte vy? Děkuji, Koutňák

Dobrý den, pokud jde o jednoho vlastníka (jedno IČ), tak dle našeho názoru lze vystavit jak jeden PENB na všech 5 objektů dohromady, tak 5 PENB na každý zvlášť. Z pohledu zákona lze obojí a je to nenapadnutelné.

 

Dobrý den, v rámci zpracování PENB na multifunkční budovu jsem narazil na jednu věc. V 1NP této budovy jsou prostory vyčleněny pro restauraci, prodejnu květin a potravin. A právě v prodejně potravin jsou chladící boxy. Musím je také zahrnout do výpočtu průkazů? Podle mého názoru ne - to by se mělo týkat pouze u energ.auditu. Nebo se mýlím? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, stejně jako u rodinných domů se nehodnotí spotřeba lednic, tak ani v obchodním centru se nehodnotí chladící boxy na květiny a tuto spotřebu tedy nezahrnujte do výpočtu PENB.

 

Prosil bych o Váš názor na tuto situaci: Existuje stávající RD se suterénem (cca 0,7m nad terén) a horní stavbou, která se ale bude ze statických důvodů bourat. Na té existující spodní stavbě (nevytápěné) se postaví zcela nová horní stavba RD. Jak posuzovat ENB? Jako novostavbu nebo větší změnu? Vzhledem ke zcela nové výstavbě bych se já přikláněl k novostavbě (byť právně to tak nebude). Díky za odpověď Radim Koutňák

Vážený pane,

podle mého názoru je rozhodující, jak bude stavbu posuzovat stavební úřad. Ten obvykle stavbu posuzuje tak, jaqk si přeje projektant, i když v tomto případě by ji měl posuzovat jako novostavbu. Nicméně pokud se jedná z pohledu stavebního úřadu o rekonstrukci, měla by se energeticky hodnotit stejně, tedy jako rekonstrukce.

Máte pravdu, že logicky jde o novstavbu, ovšem pohybujeme se v určitém právním světě a proto se musíme držet i v tomto směru toho, co ostatní úřady.

 

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda nemáte vzorové podklady ohledně zpracovávání průkazů pro RD, BD. Nebo zdali by jste mi poradily nějakou publikaci ohledně zpracování průkazů, kde by byl jakýsi manuál. Neustále narážím na to jaké hodnoty při zadávání těchto objektů jsou správné. S kolegy na to vedu velkou polemiku a občas se mi stává, že při porovnání průkazů je to jak na kolotoči. stejné zadání, rozdílné parametry. 2,Dále bych se chtěla zeptat zda BUDE VÝPOČTOVÝ PROGRAM DEKSOFT AKCEPTOVANÝ SEIKOU? Zpracovávám průkazy v protechu, ale uvažuji že bych přešla na výpočtový program DEKSOFT. 3,A ještě jeden dotaz-od 1.12.2015 musí být i na novostavbu zpracováno DOPORUČENÉ opatření a zhodnocení návratnosti opatření. Jak se chovat k novostavbě-která má parametry kcí U doporučené, je navrhováno tepelné čerpadlo a je projektována rekupeace. Musí se něco navrhovat? nebo stačí napsat, že dům nepotřebuje další opatření na zlepšení spotřeby energií? Děkuji za informace Ing. Kopecká

Vážená paní,

1. pokud vím, tak bylo zpracováno několik publikací cílících na zpracování PENBu, pokud vím, tak např. Ing. Kulhánek jednu napsal. Ale zadávání stále bude na každém energetickém specialistovi a na jeho znalostech, informacích, odhadu. Pokud byste uvedla konkrétní příklady, kde se s kolegy v zadávání lišíte, tak by to asi stálo za rozpracování, ale uvádět zde vše je nemožné.

2. Nevidím důvod, proč by DEKSOFT nebyl akceptovaný SEI. To je dotaz spíš na vývojáře v DEKu.

3. Je na specialistovi, aby navrhl opatření. Pokud sezná, že žádné není vhodné, může uvést i toto, ale bylo by dobré alespoň bodově napsat, co specialista zvažoval za opatření a proč je vyloučil. Např. TČ lze zcela jistě nahradit kotlem na pelety či biomasu. A určitě by to vedlo ke snížení emisí CO2. Proč tedy toto není zváženo?

 

Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz , který se týká novely 234/2015. V příloze č.6 je tabulka obecných údajů, které se předávají MPO. Dříve bylo pořadové číslo vlastní evidence a nyní je to změněno.Evidenční číslo vydává MPO? Sytém ENEX nemohu již delší dobu otevřít a na stránkách MPO jsem žádnou informaci nenašel. Jak to tedy vůbec funguje? Děkuji a jsem s pozdravem Petr Helekal

Váážený pane, systém enex by měl již dávno plně fungovat, což bohužel není pravda. Až bude spuštěn, tak bude i automaticky přidělovat evidenční čísla. Dnes je bohužel omezen na částočné fungování, kde lze sledovat povinnost průběžného vzdělávání a případně manuálně zadávat údaje o zpracovávaných posudcích, PENBech apod.

 

Dobrý den, prosím o informaci, jak započítává energeticky vztažná plocha v části domu (kuchyně s obývákem), která zasahuje svou výškou až přes úroveň 2.NP. Má tedy svoji střechu v úrovni střechy 2.NP. Započítává se EVP 2x (rozměry v úrovni řezu 2.NP) nebo jen jednou v úrovni 1.NP? Děkuji za odpověď, bohužel jsem ji k tomuto problému zatím nikde nenašla. Nagyová

Zdravím. Celková energeticky vztažná plocha je definovaná jako podlahová plocha počítaná z vnějších rozměrů. Vzhledem k tomu, že v této části budovy není podlaha, není možné ji započítávat. Tato redukce se provádí např. v Rakousku, tam ovšem mají i obrácenou redukci, tedy pokud místnost nemá dostatečnou světlou výšku (např. v podkroví u pozednice), tak se naopak podlahová plocha zmenšuje.

 

Jde o dočasné nekoncepční řešení, které má za účel snížit počáteční poptávku po zpracovávání PEN. Problém tohoto způsobu hodnocení je především v tom, že neexistuje metoda, jak porovnat výpočtovou potřebu energie se skutečnou, která závisí na chování uživatelů. Navíc existují další 2 problémy, a sice že není dopředu jasné, jak byla budova předchozím majitelem užívána, či zda vůbec byla užívána a dále, pokud se bude jednat o energii získávanou spalováním přivezeného paliva, tak zda bylo zaznamenáno veškeré palivo. Např. netuším, jak zaznamenat, že je v rodinném domě (ale i v bytovém) vytápěno dřevem z vlastních zdrojů.

Vážená paní, definice orgánu veřejné správy je v zákoně 300/2008 Sb.Z. Povinnost vystavit průkazy energetické náročnosti navazuje na předchozí znění zákona, kde tato povinnost byla pro budovy využívané pro účely školství, zdravotnictví, kultury, obchodu, sportu, ubytovacích a stravovacích služeb, zákaznických středisek odvětví vodního hospodářství, energetiky, dopravy a telekomunikací a veřejné správy s celkovou plochou nad 1000 m2. To, že tento zákon nebyl dodržen, je, bohužel, tristní a o to je to nyní složitější.

V současné době je však tato povinnost pouze pro budovy užívané orgánem veřejné moci. To proto, že stát nechce nařizovat soukromým subjektům povinnost vyvěšení průkazů, avšak sám musí jít v uplatňování průkazů příkladem. Proto pod tuto povinnost spadají i všechny státními orgány zřizované školy (nikoliv soukromé).

 

Dobrý den, při prodeji objektu, který byl primárně určen k obývání a č.p., ale je neobyvatelný, neobýván a spíše je určen k demolici, nebo přestavbě je také potřeba energetický průkaz?

Ano, zákon to nařizuje, i když to postrádá logiku. To je proto, že pokud by toto zákon nenařizoval, každá prodávaná budova by byla označena ke zbourání, aby se prodávající vyhnul povinnosti. Máte samozřejmě možnost budovu, pokud jde skutečně o demolici, zbourat a prodat ji pouze jako parcelu

 

Dcera zdědila byt, je nezletilá, co má udělat, chce-li tento prodat? Děkuji

Zdravím. Bohužel mám málo informací, takže se mohu pouze dohadovat, o co se jedná. Předpokládám, že jde o byt v domě SVJ. Pokud ano, tak musí písemně požádat představitele SVJ o dodání průkazu energetické náročnosti. Ti jej musí, pokud jej vlastní do 30 dnů předat členu SVJ. Dále tento průkaz bude používán v rámci reklamy a bude předán jako součást bytu při prodeji. Pokud SVJ průkaz nemá, tak jej nemusí předávat a vaše dcera v tomto případě musí kupujícímu poskytnout kopie faktur za energii za poslední 3 roky (teplo, teplá vody, elektřina, zemní plyn, uhlí…). Pokud se jedná o družstevní byt, tak dcera nebude prodávat byt, ale pouze členský podíl v družstvu a toto se na ní nevztahuje.

 

Jak postupovat v případě prodeje bytu v osobním vlastnictví (velikost 49,4 m2) v bytovém domě, kde je ustanoveno SVJ a není zpracován PENB domu? Byt byl neobývaný, takže vyúčtování energií za 3 poslední roky neodpovídá reálné spotřebě. Je možné se smluvně domluvit s kupujícím, že PENB nevyžaduje bez toho, abych byl jako prodávající následně pokutován při případné kontrole?

Ze zákona neexistuje jiná možnost, než buď průkaz energetické náročnosti, který se vydává na celý dům, nebo faktury za energie za 3 roky. Pokud se domluvíte jakkoliv jinak, tak se jedná o jednání mimo zákon.

 

 

 

 

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na zpracování průkazu energetické náročnosti pro památkově chráněnou budovu. V dané budově bude probíhat rekonstrukce chlazení a vzt a v loňském roce proběhla výměna oken. Podle zákona č. 406/2000 se průkaz nemusí pro památkově chráněné objekty zpracovávat. Je to automatické nebo musí mít majitel objektu nějaké vyjádření, že je pro tento objekt udělena výjimka na zpracování PENB. Případně, u koho o toto vyjádření o udělení výjimky žádat. Děkuji za odpověď.

Zdravím. Vaše interpretace zákona je mylná. Průkaz se musí zpracovat, pouze u rekonstrukce budova, která je památkově chráněná, nemusí splňovat požadavky kladení příslušnou vyhláškou na rekonstruované budovy. Toto navíc musí být doloženo energetickým auditem.

 

Dobrý den, mám dotaz - energeticky vztažná plocha u 11 podl. domu je plochou jednoho, nebo jedenácti podlaží?

Zjednodušeně řečeno jde o součet všech podlahových ploch vytápěných podlaží počítaných z vnějších rozměrů, tedy o všech 11 podlaží.

 

Dobrý den, poprosím Vás o informaci, zda je potřebné řešit průkaz energetické náročnosti k budově, která je evidovaná v katastru nemovitostí jako víceúčelová budova a také je takto využívána. V budově je restaurace, kadeřnictví, 2 malometrážní byty, provozovna pojišťovny, 3 kanceláře finačních poradců, prostory k využívání služeb (manikura, solárko). Tyto prostory jsou všechny pronajímány. Děkuji a přeji pěkný den.

Zdravím. Ano, i tato budova musí mít průkaz energetické náročnosti, pokud ze zákona tato povinnost vznikne (např. při uzavírání nových smluv na pronájem, popř. při překročení celkové energeticky vztažné plochy k danému datu - viz zákon).

 

Jsem většinový vlastník ID. 3/4 RD, který má pouze 1 bytovou jednotku 3 + 1. Tento dům několik let užívám k bydlení se svojí rodinou. Zbývající ID. 1/4 současný majitel nabyl v r. 2013 dědictvím, nikdy dům neužíval. Tuto jeho ID. 1/4 od něj nyní kupuji. (Nebyla nabízena v žádné inzerci ani RK, jde o dohodu přímo mezi vlastníky.) Jedná se mi o to, zda je i v takovémto případě nutné po prodávajícím požadovat energetický průkaz, anebo je možné realizovat kupní smlouvu i bez něj. Budova projde rozsáhlou rekonstrukcí, která bude zahájena po odkoupení zbývající 1/4 - plánované zahájení v roce 2014. Energetický průkaz bude nezbytný ke stavebnímu povolení. Pokud to tedy není naprosto nezbytně nutné, vzhledem k výše uvedeným skutečnostem po prodávajícím energetický průkaz požadovat nechci. Je možný v našem konkrétním případě prodej podílu na nemovitosti bez energetického průkazu?

Zdravím. Vzhledem k tomu, že nejde o prodej nemovitosti, ale pouze o prodej ideální čtvrtiny, není k tomuto průkaz potřeba.

 

Prosím o sdělení, zda musím nechávat zpracovat energetický štítek u domku (dle katastru objekt k bydlení) za těchto podmínek: - Domek je starý zhruba 100 let, plocha zastavěná 71 m2, - 25 let je neobývaný, vlhký, nutná rekonstrukce, - Není k dispozici žádný projekt (pouze znalecký posudek a ocenění), - Nachází se ve vesnické památkové zóně, - Byl zděděn a plánuji jeho prodej Kde je nejlépe si štítek opatřit (pokud je to nutnost) a za jakých podmínek? Děkuji za radu a přeji hezký den.

Zdravím. Pro prodej tohoto domku je ze zákona průkaz nutný. Průkaz může zpracovat energetický specialista, kterého najdete např. na www.mpo.cz, případně na www.asociacees.cz.

 

Dobrý den, prosím o info, vlastníme rod. dům, kde pronajímáme nebytové prostory /prodejnu/1/4,musím žádat o energetický průkaz a 3/4 používáme na soukromé bydlení děkuji.

Zdravím. Záleží na tom, jak to je s měřením energií. Pokud se jedná o RD s jedním měřením, tak se domnívám, že průkaz není potřeba. Pokud se jedná o ucelenou část, tedy kdy je např. elektřina měřena samostatně, tak by již průkaz být měl a bude potřeba k uzavření nové nájemní smlouvy. Pokud se nejedná o novou nájemní smlouvu, ale o starou, tak potřeba není.

 

Dobrý den, je nutný průkaz energetické náročnosti (a tím i k zateplení objektu) v případě, že dochází ke stavebním úpravám stávajícího rodinného domu, u kterého se zároveň mění účel užívání na stavbu ubytovacího zařízení - penzion? Při stavebních úpravách dochází pouze k výměně střechy, krovu a k vestavbě pokojů do podkrovní části objektu. Předpokládám totiž, že stávající objekt, který byl postaven cca v r. 1927, parametry energetických standardů nesplní.

Zdravím. Vzhledem k tomu, že se mění účel domu, je nutné stavební povolení či ohlášení stavby a k němu je ze zákona nutný i průkaz energetické náročnosti.

 

Dobrý den, prosím o vysvětlení, odkdy se mě týká povinnost mít průkaz energetické náročnosti k bytovému domu, ve kterém pronajímám jednotlivé byty. V domě není centrální topení, tj. každý byt má samostatně a jinak řešené topení. Předpokládám že v tomto případě se povinnost určuje dle energeticky vztažné plochy (větší než 1.500 m2 do 2015; 1000m2+ do 1.1.2017 a ostatní plochy do 1.1.2019.?

Ano, máte pravdu. Ale také jej budete potřebovat pro uzavření nové nájemní smlouvy na byt po 1. lednu 2016, neboť se bude jednat o pronájem ucelené části nemovitosti.

 

 

 

 

Dobrý den, jsem členem kontrolní komise SVJ a chtěla bych si ověřit povinnosti SVJ, popř. jednotlivých vlastníků v souvislosti s energetickým štítkem: - jsme panelový bytový dům, podlahová plocha 4.000 m2 - v lednu 2013 jsme získali stavební povolení a v současné době provádíme revitalizaci domu – vzhledem k tomu, že jsme o stavební povolení požádali před 1.4.2013 nemáme povinnost mít průkaz energetické náročnosti budovy, resp. energetický štítek? - Povinnost mít zpracovaný průkaz energetické náročnosti budovy, resp. energetický štítek vznikne k 1.1.2015? - SVJ pronajímá, resp. uzavře novou smlouvu na pronájem nebytových prostor. Aktuálně není povinnost mít a předložit průkaz energetické náročnosti budovy? Tato povinnost vznikne k 1.1.2016? - Vlastník pronajímá, resp. uzavře novou smlouvu na pronájem ucelené části domu – bytu. Vlastník nemá povinnost předložit průkaz energetické náročnosti domu? Tato povinnost mu vznikne k 1.1.2016? - Vlastník uzavře novou smlouvu na prodej ucelené části domu – bytu. Vlastník má povinnost předložit průkaz energetické náročnosti domu? Má SVJ povinnost průkaz energetické náročnosti domu vlastníkovi předložit? Pokud od SVJ vlastník průkaz energetické náročnosti budovy nezíská, může ho nahradit přehledem spotřeby energie za poslední 3 roky? - Kolik bude průkaz energetické náročnosti budovy přibližně stát? - Máme průkaz energetické náročnosti již zpracovaný z dubna 2012 (součást projektové dokumentace na nyní prováděnou revitalizaci domu). Je platný i podle novely zákona a nových prováděcích předpisů v roce 2013? Děkuji za odpovědi, s pozdravem....

Zdravím. Ad 1. ke stavebnímu povolení musíte mít průkaz energetické náročnosti - toto platí již od 1 ledna 2007. Pokud jej nemáte, je to chyba a projektant je ze zákona povinen vám jej dodat jako součást projektové dokumentace pro provedení stavby (pokud si nevymínil, že si jej necháte zpracovat sami). Ad 2. Ano, od 1. ledna 2015 jej musíte mít i bez rekonstrukce. Ad 3. Ano, na pronájem je tato povinnost od 1. ledna 2016. Ad 4. dtto Ad 5. Ano, vlastník bytové jednotky při prodeji musí předat průkat energetické náročnosti. Musí písemně požádat představenstvo SVJ a Ti mu jej musí dodat, pokud jej mají. Pokud jej nemají, může prodávající průkaz do té doby, než SVJ vznikne povinnost jej mít, průkaz nahradit fakturami ze veškeré energie (teplo, plyn, elektřina, teplá voda, uhlí, je-li, dřevo, je-li....) za poslední 3 roky. Ad 6. Cena průkazu na takto velký dům se může pohybovat okolo cca 25 000 Kč, záleží na podkladech apod. Ad 7. Průkaz má platnost 10 let. Máte-li jej z dubna 2012 a je-li aktuální, tedy odpovídá-li prováděná rekonstrukce projektu, můžete jej používat 10 let, tedy do dubna 2022.

 

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda pro nás platí povinnost en. štítků již od 2013, nebo až od 2016. Máme ve vlastnictví obytný dům, kde pronajímáme jednotlivé byty a kanceláře. Jedna jednotka (nebyt. prostor) je využívána námi jako kancelář majitele budovy, zbytek je pronajat. Stačí, když budeme mít štítky až od roku 2016, když nepronajímáme budovu celou? Dům je v majetku s.r.o. Děkuji.

Zdravím. Průkaz musíte mít jako přílohu k nové nájemní smlouvě po 1. lednu 2016. Dále záleží na velikosti domu, resp. celkové energeticky vztažné ploše. Zde jsou data povinnosti průkazu tato: a) nad 1 500 m2 od 1.1. 2015 b) nad 1 000 m2 od 1.1. 2017 c) do 1 000 m2 od 1.1. 2019

 

Musím pořídit PENB na svoji rekreační chalupu, kterou v současné době prodávám? Chalupa může být po prodeji používána k trvalému užívání nebo opět jako rekreační. Nemovitost je v intravilánu a má standardní číslo popisné. Okolní RD jsou většinou využívány k trvalému bydlení. Děkuji.

Pokud je kolaudována jako rodinný dům, tak musíte. Pokud máte rekolaudaci na rekreační zařízení (chatu), tak nemusíte.

 

Dobrý den, realitní kancelář, která nabízí naši nemovitost k prodeji tvrdí, že povinnost mít energetický štítek je již při samotném nabídnutí nemovitosti k prodeji. Tedy, že bez něho nemůže dům dále nabízet. Je tomu skutečně tak? To, že bude nutné mít štítek před podpisem kupní smlouvy je mi jasné. Děkuji.

no, je to tak. Průkaz musí být uváděn v každé inzerci.

 

Dobrý den, mám v plánu zakoupit nebytový prostor cca 70 m2 v suterénu zrekonstruovaného zděného činžovního domu o 5 patrech (včetně suterénu) v centru Českých Budějovic (jde o bývalé sklepy předělané na kancelářské místnosti) a chtěl bych požádat o radu na tyto otázky: 1) pokud kupuji tento nebytový prostor jako soukromá osoba, měl by mi prodávající (přes realitní kancelář prodává jiná soukromá osoba) PENB, energetický štítek nebo jinou podobnou věc ze zákona dát, nebo se to vztahuje jen na celé budovy? Pokud ano, podle jakého zákona? 2) pokud po koupi budu chtít tento prostor jako soukromá osoba pronajmout obchodní firmě (s.r.o.), budu mít povinnost nechat udělat PENB, energetický štítek nebo jinou podobnou věc ze zákona? Pokud ano, podle jakého zákona a v jaké cenové relaci byste mi mohli takovou službu nabídnout? Předem děkuji za ochotu a rady.

Zdravím. Prodávající by vám měl předat průkaz energetické náročnosti. Ten pak musíte při uzavírání smlouvy o pronájmu po 1. lednu 2016 předat nájemci. Toto se řídí zákonem 406/2000 Sb. v aktuálním znění. Cena zpracování průkazu se řídí velikostí domu a projektovými podklady, které jsou k dispozici. Odhaduji, že cena bude cca 12 000 Kč bez projektu a cca 16 000 Kč se zaměřením.

 

Chci prodat bytový dům v památkové rezervaci. Potřebuji k tomu zmíněný průkaz energetické náročnosti?

Ano

 

Dobrý den, setkala jsem se s dotazem od předsedů bytových družstev, zda mají povinnost (jako u veřejných budov) vystavit grafickou část PENBu ve vstupních prostorách domu?

Dobrý den,

předně se omlouvám za opožděnou odpověď. V současné době pracujeme v AES na úpravách webu a otázka nám zapadla.

Povinnost, kterou zmiňujete, je uvedena v platné verzi zákona č. 406/2000 Sb. v §7a odst. 1 písm. e). Je zde uvedena pro

budovy užívané orgánem veřejné moci.

Podronosti k umístění na budově jsou ve vyhl. č. 78/2013 Sb. §10.

 

Podobná povinnost pro bytové domy ani jiné soukromé stavby nikde uvedena není a není uvedea ani ve znění chystané novely.

 

Jako zpracovatel nicméně tisknu bytovým domům 1xA4, na které jsou uvedeny obě stránky (zmenšené na A5) v laminu a bytové domy

si PENBy po revitalizaci rády vyvěšují dobrovolně.

 

 

 

 

Dobrý den, jsem majitelkou 1/4 nemovitosti + pozemků, které jsem před 12-ti lety podědila na druhé straně republiky, než bydlím. Člověk, který skoupil 3/4 těchto pozemků + nemovitost chce odkoupit i můj podíl, což nejsem proti. Budova je sice vedena v katastru jako nemovitost, ale již už před 12-ti lety to byla ruina, bez značných investic se tam nedalo bydlet, je to určeno spíše ke zbourání, 12 let se o to nikdy nestaral díky velkému počtu vlastníků. Je nutno i na takovýto prodej mít energetický štítek, když už na 1. pohled jde o 100% únik tepla a hlavně, když to kupuje majoritní vlastník této budovy, takže vlastně zná stav a není třeba ho informovat o energetické náročnosti budovy, což by v tomto případě bylo spíše směšné a zbytečné vyhození peněz? Nebo šlo by napsat do kupní smlouvy, že kupující nežádá mít tento energ. štítek? Děkuji.

Zdravím. Nejde ani tak o stav budovy jako o to, co prodáváte. Pokud prodáváte ideální čtvrtinu budovy, tak průkaz není nutný. Pokud prodáváte ucelenou část budovy, tak průkaz nutný je. Pokud prodáváte stavební parcelu se zbytky budovy, tak průkaz nutný není. Pokud do kupní smlouvy napíšete, že kupující nevyžaduje průkaz, tak se vystavujete nebezpečí, že jej od vás bude za nějakou dobu chtít. Může se dokonce stát, že bude chtít vrátit část kupní ceny, neboť prohlásí, že jste mu tvrdila, že dům má lepší vlastnosti než je skutečnost a on jej musel rekonstruovat tak, aby se na předpokládané vlastnosti stavby dostal.

 

Dobrý den, kupuji rodinný dům v centru Klatov, který spadá pod dohled památkářů. Vztahuje se na tento dům výjimka a nemusí tedy mít energetický štítek? Kam se mohu obrátit s dotazem na tento konkrétní dům? Děkuji za odpověď.

Zdravím. Dle mého soudu na toto průkaz potřeba je. Pokud si chcete můj osobní názor ověřit, tak výklad může podat ministerstvo průmyslu a obchodu, popřípadě lze dotaz vznést na krajské pracoviště SEI, která má toto hlídat.

 

Od kdy musím doložit při prodeji rodinného domku průkaz o energetické náročnosti?

Od 1. ledna 2013.

 

Jsme SVJ domu Na Po….., Praha 1 - dům je umístěn v památkové zóně. Předpokládáme tedy, že nemáme povinnost - viz výjimky nechat si zpracovat PEN budovy.

Ne, výjimka se na vás nevztahuje, pouze nemusíte splnit závazné ukazatele.

 

Jsme panelový dům 10 let zateplený, byty máme v osobním vlastnictví. Jsem předseda společenství, 1 byt se bude prodávat a já jako předseda z peněz společenství jsem povinna zaplatit průkaz energetické náročnosti? Děkuji.

Zdravím. Pokud průkaz nemáte, tak jej není třeba k prodeji předložit, ale musí se nahradit kopiemi faktur za energie za poslední 3 roky. Průkaz pak budete muset mít podle velikosti domu k příslušnému datu, předpokládám, že jste dům se vztažnou plochou větší než 1500 m2, pak ten datum je 1. leden 2015.

 

Dobrý den, je povinen investor opatřit nový bytový dům energetickým štítkem když stavební povolení bylo vydáno v r.2007 a kolaudace proběhal na konci r.2012?

Pokud bylo zažádáno o stavební povolení v roce 2007, tak již průkaz musel být ke stavebnímu povolení. Pokud v tomto domě budete prodávat byty, tak vzhledem k tomu, že neexistují faktury za energie za 3 roky, tak průkaz budete muset mít.

 

Dobrý den, budeme letos pronajímat kancelář a dílnu vč soc. zař. z budované v rodinném domku. Potřebujeme energetický štítek, případně od kdy?

Zdravím. Pravděpodobně nejde o pronájem samostatné části (se samostatným měřením energií), takže průkaz nepotřebujete.

 

Dobrý den, chci požádat o stavební povolení na RD zast. pl. 148m2 ve stř. kraji. Stavební úřad po mě vyžaduje k povolení schválení průkazu energ. náročnosti a PD od Státní energetické inspekce. Je to správně? A jakým stylem se toto dá získat, myslím, zda se dá na SEI na nějaký email zaslat toto v elektronické podobě. Děkuji za odpověď.

Ano, podle nové legislativy toto je správně. Jak toto bude SEI provádět netuším, musíte se zeptat jich.

 

Dobrý den, jak to je prosím s průkazem u následující budovy: - vlastníkem celé budovy je obec - v přízemí se nachází prostory obecního úřadu, energ. vztažná plocha úřadu je menší než 250 m2 - ve 2.NP a podkroví se nacházejí byty s nájemníky - celková energeticky vztažná plocha všech podlaží budovy je větší než 500m2. Je potřeba zpracovat průkaz ENB pro tuto budovu do poloviny roku 2013?

Jedná se o budovu se vztažnou plochou nad 500 m2 v užívání obce. Domnívám se tedy, že by budova průkaz mít měla. Nejsem však výkladce zákona, na výklad zákona se musíte obrátit na ministerstvo průmyslu a obchodu. Předpokládám, že objekt má samostatný kotel - pak musíte mít provedenou kontrolu kotlů.

 

Prosím o vysvětlení, co to jsou "Budovy užívané "orgánem veřejné moci" - paragraf 7a), odstavec b) zákona 406/2000 Sb.ve znění 318/2013 Sb. Chápu to jako úřadovnu pro úřad, obecní úřady, administrativní budovy. Ne budovy, kde je obec zřizovatelem - školy, školky.

Orgány veřejné moci jsou definovány v zákoně o datových schránkách, tedy zákon 300/2008 Sb. Z. a jde i o školy, školky, konkrétně jsou to tyto orgány: státní orgány, orgány územních samosprávných celků, státních fondů, zdravotních pojišťoven, Českého rozhlasu, České televize, samosprávných komor zřízených zákonem, notářů a soudních exekutorů. Pokud tedy musí mít organizace zřizovaná těmito orgány datovou schránku, spadá pod označení orgán veřejné moci.

 

Děkuji za Váš čas, odpovědi a ochotu, a měl bych další dotaz k §7 odst.5 kam se mi nedaří "napasovat" garáž s domácí ruční dílnou o ploše větší než 50 m2. Tuto garáž nemohu nazvat ani průmyslovým ( výrobním) ani dílenským provozem neboť je to stavba na pozemku rodinného domu v ploše pro bydlení, kde lze umístit jen stavby související s bydlením atd. Na jaký § bych se měl odkázat s tím, že pro stavbu není potřeba PEN ?. Domnívám se, že by to mohl být bod a), neboť garáž nemá energeticky vztažnou plochu a vytápěná dílna - upravím do plochy 50m2, když však bude investor požadovat větší prostor ......

Vážený pane, nevidím důvod, proč by na Vámi uváděnou stavbu neměl být vypracováván PEN. Ten se nevypracovává na stavby, které jsou natolik malé, že jejich energetická potřeba je zanedbatelná - tedy v zákoně definováno jako stavba do 50 m2, dále pak na stavby, které mají minimální energetickou potřebu energie na vytápění - tedy definováno tak, že se jedná o stavby určené pro rodinnou rekreaci (kde se předpokládá využití hlavně v létě), popřípadě tam, kde se předpokládá ekonomické myšlení investora, a které nejsou z pohledu spotřeb energií rozhodující (průmyslové provozy do 700 GJ). Jak je patrné, ani jeden z logických důvodů se na Váš případ nevztahuje a proto je PEN potřebný.

 

Dobrý den, se zájmem sem si vyslechl Vaši přednášku v ČB, pořádanou komorou dne 21.3. Můj dotaz zde byl: jak je to s podkladem = pasportem = pro zpracování Průkazu. Shodli jsme se na tom, že pasport může zhotovit každý a nemusí být tudíž autorizován. Dotaz byl záměrný, protože z toho vyplývá, že zpracovatel Průkazu (jako odpovědný) pak může pasport mít pouze jen jako podklad a nezbývá mu nic jiného, než stavbu znovu projít, přeměřit, nakreslit a případně udělat sondy do obvodového pláště. (rád bych se pletl). Investor tudíž za pasport "někomu" platil zbytečně. Druhý dotaz navazující na tento: Kdo bere odpovědnost za návrh skladby konstrukcí obálky budovy a detailů a stavební fyziku jako takovou? Stavař či specialista na PENB? Příklad - stavař zpracuje stavební část pro DSP (v měřítku 1:100) a uvede skladby. Zpracovatel PENB tyto konstrukce posuzuje a měl by řešit i kritické detaily (pokud je řeší), případně navrhnout řešení. Dokumentace je však již většinou hotová a prakticky se čeká jen na Průkaz, zda vyhoví či ne. Ještě se mi nestalo, že bych jako stavař byl upozorněn na případné chyby či nedostatky. A třetí dotaz k §7 odst(1a) zákona č. 318/2012 - znamená že každý PENB pro novostavby musí mít stanovisko od SEI ? Předem děkuji a jsem s pozdravem.

Zdravím. ad pasport: Ano, odpovědnost nese zpracovatel průkazu. Je na něm, zda a jak věří předaným podkladům. Záleží i na jeho zkušenostech, zda předaný pasport odpovídá obvyklé výstavbě v dané době. ad projekt stavby: Za projekt odpovídá projektant, nikoliv zpracovatel průkazu. Ten pouze posuzuje, zda stavba splňuje požadavky. V nových průkazech se již neposuzuje kondenzace vodní páry, tepelné mosty aj. tak, jak to bylo dosud v PENBech, tudíž ani toto zpracovatel průkazu neposuzuje. V tomto ohledu upozorňuji na novou vyhlášku o dokumentaci staveb 62/2013, kde je např. v příl. uvedeno, že pro stavební ohlášení a stavební povolení musí být součástí projektu Technická zpráva, která má mimo jiné obsahovat popis technických vlastností stavby vč. stavební fyziky, ochrany proti vibracím, hluku, osvětlení.... Ad připomínky stavebního fyzika či zpracovatele PEN. - Záleží u koho průkaz objednáváte. Já běžně se svými klienty procházím kritická místa projektu a upozorňuje je na ně.

 

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně zpracování PENB pro areál vlastněný orgánem veřejné moci. Areál se skládá z administrativní budovy, dílny a garáží. Areál je měřen jako celek, v jednotlivých objektech nejsou podružné plynoměry. Otázka je pro jaké všechny budovy zpracovat průkaz, když není zřejmé jakou spotřebu energie mají. Určitě administrativní objekt. Ale co ostatní budovy? Dílna obsahuje kotelnu a plynové zářiče, v garážích jsou instalovány teplovzdušné plynové jednotky. Na celý areál je zpracován audit z r. 2004. Spotřeba energie ze zemního plynu celého areálu je 3400 GJ/rok. K objektům neexistují projektové dokumentace, kromě administrativní budovy. Děkuji za odpověď

Zdravím. Na takovýto dotaz jsem již odpovídal. V prvé řadě je nutné si uvědomit, že PEN je průkaz budovy, tedy nikoliv areálu. Dále je nutné si uvědomit, že PEN se zpracovává výpočtově a neporovnávají se výpočty se skutečnou změřenou spotřebou energií.

Z výše uvedeného vyplývá, že PEN musí býtzpracován pro administrativní část, a pokud jsou dílny vytápěné, tak také pro ně. Garáží se to rozhodně netýká.

 

Dobrý den, mám jednoduchý dotaz: Je pronájem forma "užívání" a platí tedy pro budovy, které např. obec vlastní, ale pronajímá je povinnost zpracovat PENB dle odst. 1 c)§7a zákona o hosp. energií? Jde mi například o šatny s restaurací u obecního hřiště či rodiný dům apod. Je tedy pronájem forma "užívání"? Děkuji za odpověď! V. Calta

Vážený pane,

bohužel nejsem oprávněn podávat výklad vyhlášky. To bymělo provádět MPO. Nicméně si dovolím říci svůj názor. Dle mého názoru je užíváním míněno, že veřejná instituce dům provozuje, má v něm svoje zaměstnance... Tedy pronájem restaurace u hřiště či šatny tomuto nepodléhají. Avšak je zde zase povinnost při uzavírání Smlouvy o pronájmu doložit PENB.

 

Dobrý den, přístavba a nástavba, která navyšuje en. vz. plochu o vice jak 25% se považuje při stanovení ref.hodnot...za novou budovu. Při výpočtu PEN počítám jen tu nástavbu? Dolní patra jsou nezměněna. Děkuji za odpověď Matůšková Eva

Dobrý den, ano přístavba/nástavba se posuzuje samostatně a musí splnovat požadavky na novostavby. Zároveň však budova jako celek musí splňovat požadavky na rekonstrukce

 

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu... Realitní makléř mi položil otázku, zda je nutno zpracovat penb na rodinný dům z r. 1935, který nebyl nijak opravován, pouze cca před 5lety byla vyměněna 3 okna za plastová. Ostatní konstrukce odpovídají době svého vzniku - jsou zcela bez zateplení. Dle mého úsudku se výměnou oken energetická náročnost objektu nijak výrazně nezměnila, přepodkládám, že výsledkem výpočtu by byla kat. "G". Je nutno na takovýto objekt vypracovat pro prodej PENB, nebo lze dle novely vyhlášky použít písemnou dohodu mezi kupujícím a prodávajícím? Děkuji předem za Vaši odpověď.22.06.2015

Vážená paní,

především musím říci, že PENB nemá reagovat pouze na energetickou třídu budovy, ale slouží i jako vzdělávací a motivační nástroj. Proto odhad, zda dům bude v třídě G či lepší není pro jeho vystavení rozhodující.

Nicméně s Vámi souhlasím a přikláním se k názoru, že v případě výměny méně než 25 % oken PENB není dle mého chápání novely zákona 406/2000 Sb. nutný.

 

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, zpracovávám průkazy pro realitní kancelář, makléř se na mě obrátil s dotazem, zda je nutný PENB pro rozestavěnou budovu. Dům byl povolen v r. 2008, tudíž pro stavební povolení PENB nebyl nutný. Ve vyhlášce jsem odpověď nenalezla. Dům je ve fázi hrubé stavby - nejsou osazena okna a dveře, nejsou provedeny tepelné izolace ani technické vybavení objektu. Děkuji předem za Vaši odpověď. S pozdravem Brichtová

Vážená paní, podle zákona 406/2000 Sb., který byl mimo jiné novelizován zákonem 177/2006 Sb. platí povinnost mít na novostavbu domu Průkaz od 1.7. 2006, tedy v roce 2008 již předmětný dům měl mít PENB ke stavbě. Z tohoto důvodu se domnívám, že pro tuto rozestavěnou stavbu je nutné zpracovat PENB. K problému lze přistoupit dvěma způsoby. Prvním je, že jde o dopracvování původního projektu, tedy PENB bude zpracován dle tehdy platné legislativy, tedy dle vyhlášky 148/2007 Sb. Druhým způsobem je, že PENB bude zpracován dle stávající legislativy s tím, že jde o PENB zpracovaný dle projektu pro stavební povolení.

 

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, zda je nutný PENB k prodeji rekreačního objektu, který je vlastněn firmou a pronajímán jejím zaměstnancům k rekreaci? Jedná se o větší chatu (pro cca 3rodiny). Podle mého názoru by se na tento objekt mělo nahlížet jako na ubytovací zařízení (např. penzion).... Objekt je provozován celoročně. Děkuji předem za Vaši odpověď.

Zdravím. Ano, jednoznačně je PENB nutný.

 

Dobrý den, setkala jsem se s dotazem realitního makléře, zda objekty prodávané v insolvenci (tedy v dražbě) vyžadují PENB...Údajně mu bylo vedením kanceláře řečeno, že ne. Zakládá se toto tvrzení na pravdě? Nenalezla jsem nikde v zákoně zmínku o takové situaci, podle mého názoru se jedná o prodej a PENB je potřeba... Děkuji předem za Vaši odpověď.

Vážená paní, pokud se podíváte na zákon 406/2000 Sb. v aktuálním znění, § 7a, odst. (2), bod e), tak zde je uvedeno, že zprostředkovatel má povinnost uvést energetické hodnocení a dále ve stejném odstavci písm a) a b) je uvedeno, že majitel má povinnost předat PENB.

Z tohoto tedy vyplývá, že při dražbě je povinnost předat PENB na majiteli, a pokud ji nesplní, dopustil se přestupku a může být pokutována do výše 50 000 Kč. Zprostředkovatel prodeje má povinnost pouze uvést energetické hodnocení, a pokud jej nezná, musí uvést nejhorší třídu.

 

Dobrý den! Ve stažených souborech jsem si stáhla opravenou vyhl. 78/2013 sb, ve wordu. V paragrafu 9, odstavec (5) máte modrý text, dle opravy. Pak tam je ještě písměno a) a) pro novou budovu nemusí obsahovat část protokolu podle odstavce 2 písm. f). Pokud se podívám do oprav ve Sbírce zákonů, tak toto písemeno a) je vyškrtlé. Jak to tedy je? děkuji za odpověď Topinková

Vážená paní, děkujeme za upozornění a zároveň se omlouvám za velmi pozdní reakci. Ano, máte pravdu, máme tam chybu, která vznikla při opisování.

Bohužel momentálně máme velké starosti s webem, který z hlediska ovládání má velké nedostatky a tak dochází k jeho přestavbě. Ta by měla být dokončena do 1.4. 2016 a pak snad vše již bude fungovat lépe.

 

Dobrý den, je povinnost zpracovat PENB i pro prodej 1/2 rodinného domu? Podle zákona č. 406/2000 Sb. by se měl provést PENB při prodeji budovy nebo ucelené části budovy, ale nejsem si jist, jestli ucelenou částí budovy je myšleno i polovina vlastnictví. Dle zákona je ucelenou částí budovy podlaží, byt nebo jiná část budovy, která je určena k samostatnému používání nebo byla za tímto účelem upravena. Polovina vlastnictví není tedy žádná ucelená část ne? Děkuji za odpověď

Zdravím. Tady bych se asi snažil řídit"selským" rozumem - tedy jestli jde o ucelenou část či nikoliv. Pokud jde o přeprodej v rámci rodiny, tak bych předpokládal, že nejde o ucelenou část budovy. Pokud každou část RD vlastní někdo jiný a má např. samostatné měření elektřiny, tak bych se domníval, že každý byt v RD je ucelenou částí a pak bych považoval za nutné udělat PENB.

 

 

 

Dobrý den, byl na mě vznesen dotaz jestli je potřeba zpracovat PENB při prodeji objektu z roku 1937, který byl před 15-ti lety rekonstruován. Děkuji

Ano, PENB je povinný, neboť se předpokládá, že došlo k zateplení a budoucí majitel by měl vědět jak a kde a případně kde je ještě nutné izolaci provést.

 

Jsem soudní znalec v oboru stavebnictví a rád bych věděl, jak a kde bych mohl získat oprávnění k energetickému průkazu. Předem děkuji.

Vážený pane, v dohledné době by měla vyjít prováděcí vyhláška k zákonu 406/2000 Sb. v aktuálním znění daném zákonem 318/2012 Sb., která bude řešit, kdo a jak může žádat o udělení oprávnění ke zpracovávání průkazů.

 

 

 

Dobrý den, chci se zeptat, jestli průkaz zpracovávaný pro pro budovu užívanou orgánem veřejné moci můsí obsahovat část dle vyhlášky 78/2013 Sb. §9 odst. 2 písm. f) doporučená opatření pro snížení energetické náročnosti budovy při větší změně dokončené budovy? A tedy jestli v protokolu PEN musí být vyčíslená následující část a grafická část musí obsahovat doporučená opatření?

Dobrý den, zde je výklad k tomuto dotazu od zástupce MPO http://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/i-ekis/39893

 

Dobrý den, jakou máte prosím zkušenost se zpracováním PEN u průmyslových budov. Konkrétně když se jedná o přístavbu ke stávajícím provozům s vazbou na řešení podlahových kcí kde bude instalováno těžké strojní vybavení. Děkuji

Dobrý den,

není mi přesně jasné, jaký dotaz na mysli. Mám se svým týmem za poslední dva roky za sebou asi 200 rozsáhlých průmyslových objektů různého typu, stáří i konstrukčního systému. Řešíme jak hodnocení stávajících budov tak návrhy a optimalizace připravovaných novostaveb.

Přepodkládám, že řešíte to, aby daný objekt vyhověl vyhlášce č. 78/2013 Sb. Nejprve musíte určit zda budete přístavbu posuzovat jako novostavbu - rozšiřuje energeticky vztažnou plochu o více než 25% - a nebo budete budovu i přístavbou posuzovat jako celek. Přísnější bude posouzení

jako novostavba, kde musíte dodržet Uem, dodanou i primární energii zároveň.

 

Obecně mají PENB průmyslových budov svoje specifika, některá (hlavní) v bodech zmíním:

 

1) Výpočet podlahy pouze dle normy 13370 - nejdůležitější a klíčový parametr a pravděpodobně odpověď na Vaši otázku. Žádná z hodnocených budov neměla v podlaze průmyslové haly izolaci, ale přesto dosahovaly slušných hodnocení. Pokud byste využil zjednodušené hodnocení dle ČSN 730540 pomocí redukčního činitele b vyjde Vám obrovská ztráta díky vysokému U betonové podlahy. Zadá-li se podlaha haly podrobně dle 13370, vyjde ekvivalentní redukční činitel (po přepočtu) třeba 0,04...

Pokud by měl návrh podlahy plnit i ČSN 73 0540-2, je možné využít odstavec 5.2.9 dané normy. Neznám ale v praxi průmyslovou halu, která by měla dvoumetrový pás izolace po obvodu, který ČSN vyžaduje. Izolaci nad 2m od okraje vám pak vyjde, že můžete zcela vynechat.

 

2) Snížení teploty = zmírnění požadavků - opět zcela zásadní vliv. Skladové haly mají běžně teplotu 15°C, u výrobních provozů uvádí ČSN 730540-3 pro strojírenský provoz teplotní interval 16-20°C. V případě, že využijete pro hodnocení konstrukcí teplotu 17°C dojde k zmírnění požadavků a celkově lepšímu hodnocení obálky budovy. Důležitý je tento aspekt např. u střešních pásových světlíků, které pokud jsou počítány korektně, většinou nevyhoví požadované hodnotě U=1,4 W/m2.K.

Snižování teploty pod 15°C naopak nedoporučuji, tam už algoritmus přepočtu požadavků funguje podivně, vycházely by Vám běžné budovy do kategorie A.

 

3) Pozor na výpočet infiltrace netěsnostmi - nemám ověřeno u ostatních software, ale u obrovských hal důsledně nuluji vliv netěsností s hodnotou n50, protože výpočet má v sobě výměnu vzduchu vázanou na objem budovy (násobnost výměny)

Pokud byste nechal ve výpočtu hodnoty n50, které jsou určeny převážně pro rodinné domy, vyšla by Vám mimo zadané nucené nebo přirozené větrání ještě obrovská ztráta netěsnostmi.

 

Pokud budete mít nějaké konkrétní dotazy a problémy s výpočetem, prosím specifikujte.

 

 

 

Kolik procent podílu zdroje tepla mohu dát na krbová kamna, když klient tvrdí že budou jako hlavní zdroj a v podlaze bude mít všude elektrické rohože? Nemusím asi vysvětlovat, že se hraje o splnění požadavku na neobnovitelnou prim.energii. Děkuji

Dobrý den, dle TNI730331 by se správně mělo uvažovat 20% (pokud není krb zapojen do akumulační nádrže). Zbylých 80% je tedy elektřina. TNI však není závazná (pouze doporučená) a při zpracování PENB pro novostavbu v podstatě můžete zadat libovolné procento dle vašeho nejlepšího vědomí a svědomí. Pokud by vám primární energie vycházely při poměru 50/50, tak si myslím, že to je v mezích.

 

Dobrý den. Rád bych se zeptal na problém zpracování PENB pro budovu (užívanou orgánem veřejné moci), která kromě osvětlení nemá žádný jiný systém pro úpravu vnitřního prostředí - budova není vytápěna ani temperována. Otázka je - o čem takový průkaz vypovídá - zejména celková dodaná energie (pouze osvětlení). Dále jaká vůbec lze v nevytápěné budově doporučit opatření, pokud provozovatel žádný další systém úpravy vnitřního prostředí pro současné využití budovy nepotřebuje. Děkuji Vám předem za Vaši reakci. Ing.Ctirad Melena, email: info@melena.cz

Vážený pane, držel bych se v tomto případě zákona 406/2000 Sb., kde je v § 2 písm. f uvedeno, co se myslí energetickou náročností. Pokud jde tedy o nevytápěné budovy typu přístřešek či stodola, tak není PENB nutné dělat. Jiná situace by byla, kdy je dům nějak kolaudován (např. jako administrativní budova), ale užívá se v rozporu s kolaudačním rozhodnutím a nevytápí se, např. proto, že je užíván jako skladiště. Zde je pochopitelně rozhodující, k jakému účelu má budova sloužit.

 

Dobrý den, jako zpracovatel PENB bych se ráda zeptala, zda je vůbec možné pro klienta zpracovat průkaz pouze na 1 byt. SVJ PENB zpracovaný nemá a nedohodli se ani na jeho zpracování, klient nemá k dispozici faktury za poslední 3 roky. Děkuji, s pozdravem Kuchníková

Dobrý den,

v platné úpravě zákona najdete v §2 odst. 1 písm. m):

"PENB je dokument, který obsahuje stanovené informace o energetické náročnosti budovy nebo její ucelené části".

PENB lze tedy v souladu se zákonem zpracovat i na jedinou bytovou jednotku, protože tato je ucelenou částí budovy.

V praxi ale obecně AES doporučuje zpracovatelům využívat této možnosti pouze velmi omezeně a v opravdu odůvodněných případech.

Vhodným příkladem je nadstavba na bytovém domě, která je ve výrazně lepším energetickém standardu než zbytek budovy. Prodávajícího by PENB celé budovy hendikepoval.

Jako podmínku PENB pro ucelenou část budovy bych obecně zmínil samostatný zdroj vytápění a ohřevu teplé vody.

V případě, že je v bytovém domě ústřední dodávka - centrální rozvod, rozúčtování energií se řídí příslušnými předpisy, zde by náš fyzikální model nekorespondoval s realitou.

Jako nejjednodušší cesta se mi jeví zpracovat PENB na budovu jako celek a bohužel bude muset náklady na jeho zhotovení nést prodávající sám.

Situaci ohledně PENB pro bytové domy vnímáme v současné době jako jednu z nejproblematičtějších a pokusíme se pracovat na jejím zjednodušení.

 

Dobrý den. Mám nesrovnalosti ohledně zpracovávání PENB v rámci kotlíkové dotace. Bohužel SFŽP nemá tuto stránku věci konkrétně zpracovanou, doslova zde píše pouze toto: "Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) – zpracovaný dle vyhlášky č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy. Prostřednictvím PENB musí být prokázáno splnění požadavku na klasifikační třídu energetické náročnosti budovy „C“ – úsporná pro ukazatel celkové dodané energie nebo celkové primární neobnovitelné energie, anebo průměrného součinitele prostupu tepla." Z toho mi vyplývají dva dotazy: 1) Uem musí být v C, nebo je tím myšleno splnění požadavku vyhlášky pro změnu dokončené budovy? 2) zpracovává se PENB na nový nebo stávající stav budovy? (tzn. se stávajícím nevyhovujícím zdrojem tepla, nebo z novým?) Předem děkuji za názory a odpovědi. s pozdravem Kuchníková08.04.2016

Dobrý den paní Kuchníková,

důležité je si na začátku vždy určit, pro jaký účel je PENB zpracováván.

Tuto volbu jednak nastavujete v jakémkoliv software a hlavně se dle této volby

buď na budovu nasadí požadavky dle vyhlášky nebo ne.

 

Kotlíková dotace není ani jeden z účelů zmíněných vyhláškou, proto je vhodné hodnotit

budovu pro "jiný účel". V tomto případě se neaplikují žádné požadavky vyhlášky - tedy

neřeší se požadavky na rekonstrukce.

Změna zdroje není v současné době považována za "větší změnu dokončené budovy", proto

se PENB pro účely ohlášení/povolení nezpracovává.

Zůstává nám tedy pouze požadavek samotného dotačního programu. A v tom je

napsáno, že je vyžadována třída C a to alespoň v jedné z kategorií:

- Uem

- dodaná energie

- neobnovitelný primár

Stačí tedy, když alespoň v jedné kategorii splníte kategorii C. Nic víc nic míň.

Uem a dodaná, jak jistě víte Vám vyjde do C pouze u absolutně kompletně zateplených objektů (např.

z původní ZÚ). Primár bude vycházet dobře u budov, ve kterých se topí dřevem.

PENB se samozřejmě dokládá pro stav před výměnou zdroje.

Nešťastné je, že dle vyhlášky PENB při změně energonositele pro vytápění přestává platit. V praxi tedy

majitel RD zpracuje PENB pro stav před rekonstrukcí, doloží ho ke kotlíkovce, vymění kotel za tepelné

čerpadlo a PENB je neplatný a pro případný prodej/pronájem musí zpracovat nový.

 

Dobrý den, dne 5. 4. 2016 jsem se zúčastnil semináře AES, kde ing. Cihlář v souvislosti s novelou vyhlášky o energetické náročnosti budov č. 203/2015 Sb. uvedl, že při zpracování PENBu na novou budovu je nutné vypracovat stanovení doporučených opatření, což způsobilo neklid značné části účastníků semináře. Toto je ale v rozporu se zákonem o hospodaření energií č. 406/2000 Sb. v platném znění, kde v § 7 odst. 1 je v bodech a), b), c), d) uvedeno, co musí PENB obsahovat. Stanovení doporučených opatření tyto body neobsahují. To je uvedeno až v odst. 2 bod c), který se však týká větší změny dokončené budovy. Zákon je samozřejmě nadřazen vyhlášce, a proto jsem přesvědčen, že pro novou budovu není nutné doporučení vhodných opatření zpracovávat. Z. Šváb

Vážený pane,

uvádět v PENBu doporučení je požadavek EU. Proto jej MPO i SEI v PENBu požadují. Z mého pohledu nemá smysl pátrat po tom, zda oprávněně či nikoliv, protože to, zda mají pravdu či ne je na rozhodnutí soudu. A já nemám čas se soudit, tedy jim v tomto vyjdu vstříc.

Vím, že to je trochu fatalistitcký přístup a jako AES bychom měli bojovat za dodržování práva ze všech stran, ale k tomuto nemám sílu (a peníze).

 

Dobrý den, předně bych rád uvedl, že zavedení PENB vítám. Ale chtěl bych poprosit o vysvětlení, z jakého důvodu je vyžadován PENB i na velmi staré domy, které evidentně spadají do nejnižší kategorie a fakt, že je nutná jejich celková rekonstrukce pozná i laik? Děkuji za odpověď.

Vážený pane, děkujeme za dotaz. V úvodu odpovědi ale musím upozornit na to, že se neptáte tvůrců evropských směrnic, ani tvůrců české legislativy, dokonce ani organizace, která je oprávněná vykládat zákony, ale nadšených odborníků, kteří ve svém volném čase zdarma odpovídají na dotazy. Dle mého soudu je důvodů několik: 1. v českém prostředí, kdyby se na domy zjevně vyžadující rekonstrukce nemusel vydávat průkaz, rázem by všemi developery byly veškeré novostavby prohlášeny za domy zchátralé a vyžadující rekonstrukci - to proto, aby developeři ušetřili za zpracovávání Průkazů. (Ne, že by to nebyla pravda. Jako soudní znalec jsem již navštívil mnoho novostaveb a téměř žádná z nich nesplňuje normové požadavky, natož aby byly lepší.) Totéž by se dělo u prodeje jakéhokoliv domu. 2. vystavením průkazu dojde k porovnání jednotlivých domů. Že dům je starý a vyžaduje rekonstrukci, ještě neznamená, že nemůže být lepší, než dům novější. Záleží totiž i na geometrické charakteristice objektu a na mnoha dalších skutečnostech. Může se tedy ukázat, že 300 let starý dům je na tom lépe než dům ze 70. let 20. stol. 3. jako odborník se setkávám s mnoha laickými názory a nevěřil byste, kolik nesmyslů dokáží laici tvrdit. Bohužel je k tomu navádí i mnoho prodejců. Jde o zavádějící názvy, jako je např. chytrá pěna, přes obecně šířené nesmysly jako je to, že dům nebo konstrukce dýchá či nedýchá, nebo že v pasivním domě se nesmí otevírat okna, až po využívání různých nesmyslů vyvinutých kosmickým výzkumem a pracujících údajně na bázi záření, někdy i s uvedením, že se jedná o dosud neznámý princip využívající kvantovou fyziku.

 

Chtěla jsem se zeptat jaký má smysl energetický štítek u starých domů, kde majitelé počítají každou korunu a mají sotva na živobytí. Každý kdo si chce nemovitost koupit už na první pohled ví jakou nemovitost si kupuje. U nových staveb se nedivým, ale je to spíš u starých budov jak tahat z lidí peníze. S pozdravem.

Vážená paní, pokud někdo vlastní nemovitost v ceně několika milionů, je milionářem. Komunisté by na něj v minulosti uvalili milionářskou daň. Ale to je vedlejší. Jako soudní znalec chodím po stavbách a říkám, kde vznikla chyba. Viděl jsem mnoho plesnivých domů, mnoho různých hub včetně dřevomorek... Lidé nejsou odborníci na stavby a neví, co kupují. Málokdo si uvědomuje, že u nezateplených domů s dřevěnými trámovými stropy hrozí riziko, že stropy do několika let spadnou. Mimo to tato akce má za účel i osvětu a je to jeden z nástrojů, který lidem umožní uvědomit si cenu energií a energetickou náročnost. Pokud by toto stát nedělal, mohlo by se stát, že se lidé začnou bouřit pro drahou energii stejně, jako to dělají v Bulharsku.

 

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz jako na odborníky v této oblasti. Ve vyhlášce o energetické náročnosti budov 78/2013 je něco důležitého pro majitele nemovitostí (mám ti na mysli klasickou fyzickou osobu)?27.05.2013

Povinnosti všech jsou dány zákonem 406/2000 Sb. zákonů v aktuálním znění, nikoliv vyhláškou a jsou zde řazeny nikoliv podle vlastnictví, ale podle nemovitosti a podle toho, co se s nemovitostí děje, neboť není rozhodující, kdo je vlastník (mimo státu), ale o jakou nemovitost se jedná. Vyhláška 78/2013 Sb.Z. pouze doplňuje zákon o technické náležitosti a upřesňuje, kdy dojde ke splnění zákona při rekonstrukcích.

Zkusím zde parafrázovat velmi zjednodušeně povinnosti podle zmíněné vyhlášky.

1. Pokud jde o novostavbu, musí odpovídat zákonným požadavkům, mimo jiné i maximální energetické náročnosti podle vyhlášky.

2. Pokud se jedná o větší změnu stavby (např. pokud se opravuje více jak 25 % fasády budovy, provádí se zásah do topných či jiných energetických systémů, které ovlivňují více jak 25 % energeticky, tak provedené opravy a úpravy také musí splňovat požadavky této vyhlášky. Ale pouze prováděné práce, netýká se to ostatních částí domu.

Ze zákona dále vyplývá:

1. Pokud budova má celkovou energeticky vztažnou plochu více jak 1500 m2, tak musí mít do 1.1.2015 zpracován průkaz, pokud více jak 1000 m2, tak do 1.1.2017 a pokud méně jak 1000 m2, tak do 1.12019.

2. Pokud se prodává či pronajímá celá budova, tak na ni musí být zpracován průkaz energetické náročnosti a ten se musí uvádět při inzerci a musí být součástí dokladů předávaných kupujícímu/nájemci.

3. Pokud jde o prodej či pronájem ucelené části budovy, tak, pokud není průkaz energetické náročnosti dostupný, může jej nahradit vyúčtováním za energii za poslední 3 roky.

4. Pro ucelenost odpovědi dodávám, že v zákoně jsou stanoveny i povinnosti, kdy musí orgány veřejné moci na své budovy vyvěsit průkazy energetické náročnosti. Zároveň je zde stanoveno.

 

Dobrý den, v zákoně 406/2000 Sb. jsem se dozvěděl o domech se skoro nulovou spotřebou...topím dřevem ve zplynovacím kotli (obnovitelný zdroj energie)...ale už nemůžu najít informaci o tom, co to vůbec znamená skoro nulová spotřeba...kolik energie můžu spotřebovat, abych v této hranici byl?

Zdravím. Toto stanovuje vyhláška č. 78/20013 Sb. Dále je nutné si uvědomit, že jde o počítanou, nikoliv skutečnou spotřebu energií. Zde může být rozdíl významný, běžné je cca 30 %, ale může to být i mnohem více.

 

Dobrý den. Koncem roku 2008 jsme odevzdali projekt plaveckého bazénu. Následně bylo vydáno stavební povolení, ale stavba se nerealizovala. Aktuálně bylo rozhodnuto stavbu realizovat, ale z důvodů některých nutných změn ve stavební dispozici i změny z plaveckého na koupelový bazén (tj. zvýšení vnitřní teploty z 28 na 34°C) se projekt aktualizuje. Vedeme teď diskuzi, jaké úrovni tepelné ochrany má objekt a jeho obvodové konstrukce vyhovovat, když se nebude řešit stavební povoleni, jen změna před dokončením stavby. ČSN 73 0540:2007 se zohledněním zvýšení vnitřní teploty (přepočet požadavků na U a Uem)? Nebo snad dle varianty 2011? V normě jsem se nedočetl, jestli platí jen na budovy projektované po účinnosti verze 2011 nebo i na budovy sice vyprojektované dříve, ale do určité doby nepostavené. Nebo je do stanoveno jiným právním předpisem? Tápu. Poradíte? Děkuji Radim Koutňák

Vážený pane,

pokud se jedná o změnu stavby před dokončením, tak pro ni platí podmínky, za jakých bylo vydáno stavební povolení, tedy norma z roku 2007.

Má to však jeden háček, a sice stavba musí splňovat hygienické požadavky, což bude při zvýšení vnitřní teploty z 28 na 34 °C znamenat z hlediska tepelných izolací výrazný nárůst požadavků. Nejedná se ani tak o zvýšení minimálního součinitele prostupu tepla, jako spíše dostatečně kvalitně řešené parozábrany z interiéru při dostatečných tepelných izolacích tak, aby nehrozilo riziko defektů konstrukce objektu. Toto relativně malé zvýšení teploty znamená výrazné zvýšení částečných tlaků vodních par na konstrukci.

Domnívám se, že tato problematika difuze vodní páry bude znamenat i výrazné zvýšení tepelné izolace, pravděpodobně silně pod úroveň maximálních požadovaných hodnot součinitele prostupu tepla U.

 

Dobrý den, je nutné kladné závazné stanovisko SEI k PEN podle §7, odst.3) zákona 406/2000..., jiné nž větší změně dokončené budovy. Jedná se o změnu způsobu vytápění z CZT na kondenzační plynovou kotelnu, kde prokazuji pouze splnění minimální účinnosti kotlů? Se stavebním úřadem se na tom nemůžu shodnout, podle dikce zákona se SEI vyjadřuje pouze k výstavbě nové budovy. Úřad se odvolává na "Metodické pomůcky odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj", vydanou ke změně způsobu vytápění v souvislosti s odpojením od soustavy zásobování tepelnou energii (08/2013). Dle této metodiky je přílohou žádosti pro stavební povolení závazné stanovisko SEI podané na žádost stavebníka. SEI nemá postavení dotčeného orgánu a závazné stanovisko nevydává u samostatně stojících budov s roční spotřebou energie do 700 GJ, přičemž je rozhodující součet všech druhů energie,(vyhlášky č.195/2007 Sb., § 2, odst. 4 , písm. a). Děkuji za odpověď P.Rous

Vážený pane, vzhledem k tomu, že pravděpodobně zasahujete do topného systému z více než 25 %, pak provádíte dle zákona 406/2000 Sb. větší změnu stavby a proto je vyjádření SEI nutné.

Vím, že SEI na toto množství vyjádření není personálně připravena a tak někde nechce vydávat takováto vyjádření, nicméně z tohoto zákona je to její povinnost. Může to obejít tak, že dá univerzální vyjádření, že se vším souhlasí.

 

Kategorie (zpět na seznam kategorii)

 

NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM

 

Dobrý den, v návaznosti na předchozí dotaz bych se ráda zeptala, zda je již oficiálně potvrzeno, že pro letošní výzvu NZU mohou zpracovávat posudky i energetičtí specialisté s oprávněním pro PENB (nikoli jen EA)? Zatím mám tuto informaci pouze z neoficiálních zdrojů.... děkuji za odpověď07.04.2015

Dobrý den,

na základě pokynů vydané na oficiálních stránkách www.novazelenausporam.cz se dočtete v tomto dokumentu http://www.novazelenausporam.cz/file/286/zavazne-pokyny-rd.pdf v kapitole 5.4.2. že posudky mohou zpracovávat jak "auditoři", tak "penbaři".

V případě, že výstupem energetického hodnocení je energetický posudek, tak razítko může dát jen auditor.

Pokud bude vaším výstupem průkaz energetické náročnosti, tak postačí oprávnění na PENB.

 

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je možné v programu "Nová zelená úsporám" vyměnit pouze okna. V případě, že ano, je potřeba dělat projektovou dokumentaci nebo stačí pouze energetické hodnocení. Děkuji25.06.2015

Vážený pane,
toto možné je, pokud splníte požadavky programu, tedy úsporu minimálně 20 % a dále pokud okna budoou mít požadované parametry. Projekt však nutný je, neboť jednak to musí povolit stavební úřad, příp. se vyjádřit, že to nespadá pod jeho pravomoc a hlavně jde o změnu těsnosti budovy, tedy bude potřeba nějak řešit větrání.

 

v přednášce ing.Kotka k NZU a problematice výpočtu FVE je zminovaná nutnost použít - pro výpočty výroby el. energie je nutné provést ve specializovaném softwaru s hodinovým krokem - můžete poradit zda je tento software na českém trhu v češtině E.Coufalová18.04.2016

Dobrý den, bohužel v českém jazyce neexistuje zatím žádný ze sw dostupný na trhu. Všechny dostupné (PVsol, HOMER Energy Modeling Software, PVsyst Photovolaic Software) jsou v němčině nebo angličtině.

 

 

Kategorie (zpět na seznam kategorii)

 

ENERGETICKÉ AUDITY-POSUDKY

 

Dobrý den, v poslední době se velmi často setkávám s dotazem fyzických i právnických osob na povinnosti zpracovávat energetické audity. Konkrétně na zákonem definovaný limit spotřeby energie 35 000GJ, při jehož překročení vzniká povinnost audit zpracovat. Z platné legislativy mi není zcela zřejmé, co je přesně myšleno "energetickým hospodářstvím", ke kterému se limit vztahuje. Lze jako součást energetického hospodářství výrobního závodu uvažovat i spotřebu paliva pro vnitroareálový převoz materiálu (vysokozdvižné vozíky, nakladače apod?). Je nějakým závazným předpisem definováno, jaké všechny energetické vstupy se zahrnují do spotřeby energie budovy a energetického hospodářství? s pozdravem Tomáš Picek30.11.2015

Vážený pane,

především bych rád upozornil na novelu zákona 406/2000 Sb. (plné znění je v členské sekci ke stažení), kde již není limit 35 000 GJ, ale nově jde o velké podniky, tedy ty, kteří mají víc než 250 zaměstnanců. Dle této novely je nutné podrobit CELÉ energetické hospodářství EA, tedy i samostatné objekty, které mají pod 700 GJ, což je trochu problém. Dle neformální informace od SEI budou kontrolovat pouze ty objekty či areály, které mají spotřebu nad 700 GJ.

A nyní ještě co je energetické hospodářství - definice je v zákoně, takže si nedovolím to nijak parafrázovat, jen možná ještě informace, že EA by se měli týkat i autodopravy. Z toho jasně vyplývá, že do spotřeb energie se zahrnuje i pohon ještěrek apod.

 

Dobrý den, obrátila se na mě firma, zda má povinnost zpracovat energetické audity. Jedná se o různé majetkové propojení. 1.Existuje společnost A, B, C, D, E a každá vlastní min. 1 budovu. Společnost A má 50 zaměstnanců, obratem nespadá do definice velkého podniku, je svým 100% vlastníkem. Společnost B má 270 zaměstnanců, obratem nespadá do definice velkého podniku, a je 100% vlastněná společností A. Společnost C má 20 zaměstnanců, obratem nespadá do definice velkého podniku, a je 72,5% vlastněná společností A a 27,5% je vlastněná fyzickou osobou. Společnost D má 50 zaměstnanců, obratem nespadá do definice velkého podniku, a je 34% vlastněná společností A, 33% společností B a 33% společností E. Společnost E má 300 zaměstnanců, obratem nespadá do definice velkého podniku, a je 100% vlastněná společností A. Která ze společností má povinnost zpracovat audit? 2.Dceřiná společnost A (vlastní IČO), není sama o sobě velkým podnikem (zaměstnanců má 13, malý obrat), ale patří do holdingu, který velkým podnikem je. Tato společnost A vlastní několik bytových domů. V některých bytových domech je 100% vlastníkem a v některých bytových domech existuje společenství vlastníků jednotek (SVJ)– tzn. u jednoho bytového domu je společnost A vlastníkem z 51,8%, u druhého bytového domu je zase vlastníkem z 98,5%. Ve kterých vyjmenovaných případech vlastnictví je povinnost provést EA? A který subjekt má povinnost EA provést? 3.Pokud velký podnik vlastní energetické hospodářství - budovu, kterou dlouhodobě on ani nikdo jiný nepoužívá (tzn. není zde spotřeba energie) – má vlastník povinnost provést za tuto budovu či energ. hospodářství EA? Mohla bych požádat o zodpovězení výše uvedených dotazů? Děkuji Hana Kuklínková

 

Vážená paní,

vaše dotazy jsou téměř na úrovni logických úloh z matematiky :-)

Nicméně:

Ad 1: všechny společnosti mají povinnost mít EA

Ad 2: opět musí být na vše energetický audit

Ad 3: pokud budova nemá spotřebu energie, tedy nejde o energetické hospodářství a pro EA být nemusí. Jakmile se však budova začne využívat, byť by šlo pouze o osvětlení, musí audit být.

 

Níže je tabulka pro výpočet povinnosti EA pro podnik D z první otázky.

A 50 0,34 17

B 270 0,33 89,1

C 20

D 50

E 300 0,33 99

255,1

 

Dobrý den! Mám dotaz ohledně povinnosti vypracování EA dle zákona pro velký podnik. Velký podnik má dlouhodobě pronajatou část budovyy. Má ještě i další objekty. Musí mít vypracovaný EA i na tu část pronajaté budovy, nebo se musí udělat pro celou budovu, nebo do této povinnosti tato část budovy nepatří? Podobně mám problém se ZOO - nezisková organizace, zřizovatel je město. Platí pro ně povinnost EA ze zákona? předem děkuji za odpověď Ing. Renata Topinková30.11.2015

Zdravím. Vámi zmíněný velký podnik musí mít vypracovaný EA na svoje energetické hospodářství. Pokud tedy nakupuje energii na vytápění, tak se to týká i pronajaté části budovy. Pokud ji nevytápí, ale vytápí ji majitel, tak se EA v této části týká pouze jeho zařízení, kde spotřebovává energii. Na druhou stranu je možné do EA pouze uvést, že auditor tuto část budovy nehodnotí, neboť je pronajímána a investice jsoou dle smlouvy záležitostí majitele nemovitosti.

Ohledně ZOO - zde již měl být EA dávno vypracován, neboť jde o zařízení orgánu veřejné moci. Tedy pokud má ZOO spotřebu vyšší, než 700 GJ.

 

Zdravím. Vámi zmíněný velký podnik musí mít vypracovaný EA na svoje energetické hospodářství. Pokud tedy nakupuje energii na vytápění, tak se to týká i pronajaté části budovy. Pokud ji nevytápí, ale vytápí ji majitel, tak se EA v této části týká pouze jeho zařízení, kde spotřebovává energii. Na druhou stranu je možné do EA pouze uvést, že auditor tuto část budovy nehodnotí, neboť je pronajímána a investice jsoou dle smlouvy záležitostí majitele nemovitosti. Ohledně ZOO - zde již měl být EA dávno vypracován, neboť jde o zařízení orgánu veřejné moci. Tedy pokud má ZOO spotřebu vyšší, než 700 GJ. Zdraví Roman Šubrt Dobrý den! Děkuji za odpovědi, ale úplně jsem to, bohužel, nepochopila. Zákon říká, že má velký podnik vypracovat EA a pak každé 4 roky nový. Pokud mají EA z roku 2002 tak, dle výkladu z MPO, musí dělat EA nový, aktuální a pak každé 4 roky nanovo, dle evropské směrnice. Já si jen nejsem jistá, jak je to s tím EA pro budovu, když má tato firma v ní kanceláře ve 2 patrech, zbývající patra jsou byty. Vytápění je CZT a významné spotřebiče nejsou, jsou to kanceláře. Takže EA na tyto prostory být nemusí? Ta ZOO, patří tedy do kategorie velký podnik,kydž je zřizovatel kraj? děkuji za upřesnění Renata Topinková01.12.2015

Vážená paní, začnu od ZOO. Dle vyhl. 480/2012. §2 odst. 2 říká:

Hodnota celkové spotřeby energie, od níž vzniká organizačním složkám státu, organizačním složkám krajů a obcí a příspěvkovým organizacím povinnost zpracovávat pro své budovy nebo energetická hospodářství energetický audit, se stanoví ve výši 1 500 GJ (417 MWh) za rok jako součet za všechny budovy a energetická hospodářství příslušné organizační složky nebo příspěvkové organizace a týká se pouze jednotlivých budov nebo jednotlivých energetických hospodářství, které mají spotřebu energie vyšší než 700 GJ (194 MWh) za rok.

Předpokládám, že ZOO má větší sppotřebu, než 700 GJ. Proto musí mít EA, ale není nutné jej aktualizovat.

 

K podniku: dle mého názoru záleží na tom, kdo nakupuje energii a kdo je schopen její spotřebu jakkoliv ovlivnit. Pokud má pronájem vč. dodávání energie, tak mít EA nemusí, pokud si sám dodává energii, tak mít EA musí. Ale opakuji - toto je můj názor. Pokud firma chce závaznou informaci, doporučuji obrátit se na SEI. Ono takto na dálku, bez znalostí souvislostí se to velmi obtížně posuzuje. Píšete např., že tam nejsou žádné významné spotřebiče - ale protože není definován významný spotřebič, je toto tvrzení zase na vodě.

 

Dobrý den pane Šubrte! Děkuji za odpovědi. Chci jen upozornit, že povinnost vypracovat EA dle novely zákona je pro velké podniky atd. i tehdy, pokud mají EA starší 3 let. To je v přechodných ustanoveních na konci zákona. Jen není úplně jasné jak je to s těmi majiteli, provozovateli atd. V tom tápou i zákonodárci. Proto jsem dala dotaz na tu část administrativních pater. děkuji za Váš čas Topinková

Ano, myslím, že si rozumíme. V podnicícj je guláš a ani SEI neví, jak to vykládat - ale oni budou pokutovat a kontrolovat, proto bych se otázal jich. Vím, že nově platí pro velké podniky povinnost EA 1x za 4 roky, ale tím není vyloučena povinnost stanovená vyhláškou, kde je ohraničení celkovou roční spotřebou energie (pro orgány veřejné moci 1500 GJ a soukromé subjekty 35 000 GJ - a pak u každého hosp. nad 700 GJ).

 

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda existuje metodický pokyn pro zpracování energetického hodnocení budovy pro žádost o dotaci z IROP PO2, SC 2.5: Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení. Pro energetické hodnocení k dotaci Nová zelená úsporám byla dána dosti striktní pravidla, co má hodnocení obsahovat, jaké hodnoty zadávat do výpočtu, jak rozzónovat hodnocený objekt apod. Je to pro IROP také takto specifikováno či ne, popř. dá se využít metodického pokynu pro NZÚ? Zjímal by mě váš názor. Děkuji mnohokrát za brzkou odpověď. Tomáš Richter

Vážený pane, IROP nejde do takové hloubky. Pokud použijete metodiku NZÚ, tak zcela jistě neprohloupíte, protože při případné kontrole budete moci odkázat na to, proč jste postupoval tak, jak jste postupoval.

 

Dobrý den, reaguji na seminář, který se konal včera v Brně. Chtěl bych se zeptat. Když má subjekt s povinností auditu ve svém energ. hospodářství budovu, kterou má pouze pronajatou a to jen z části (i kdyby to teoreticky bylo "jen" 99% výměry budovy), tak dle včerejšího vyjádření paní ing. ze SEI tato budova (a tudíž celé toto energ.hospodářství) nemá být zahrnuta do energ. auditu, protože nevyužívám budovu jako celek. Rozumím tomu správně? Děkuji za Váš čas a za Vaši odpověď.08.04.2016

Dobrý den,

bohužel je to současný výklad SEI, který, jak samo SEI uznává, není úplně systémový, ale bohužel je ve striktním souladu se slovíčkařením nad zákonem.

 

Zákon 406/2000 uvádí v pojmech:

Budova - nadzemní stavba a její podzemní části, prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí

EH je potom - soubor technických zařízení a budov sloužících k nakládání s energií

 

Jak jsem říkal, technická zařízení v pojmech nejsou, nevíme co do toho zahrnout a budova je vazba na uvedenou definici.

 

S jedním specialistou jsem diskutoval, za se pod to nevztahuje i pojem "ucelená část budovy" ale ten se vztahuje pouze k PENB.

 

Tento stav je určitě dočasný a není správný. Není nutné jej z naší strany nějak medializovat, ale pokud chce znát názor SEI v tomto měsíci, pak je to tento.

 

 

Kategorie (zpět na seznam kategorii)

 

KONTROLY ÚČINNOSTI KOTLŮ

 

 

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda mi poradíte i v oblasti kontroly kotlů. Dle vyhlášky 194/2013 je definováno, že se má provádět kontrola kotlů. Máme v bytovém domě (5 bytů) plynovou kotelnu v suterénu od roku 2010 s výkonem kotle od 20 do 100 kW. Musíme kontrolu provést již nyní a nebo bude stačit provést až v roce 2020, kde vyhláška uvádí kontrolu po 10 letech? Děkuji a přeji pěkný den

Dobrý den,
předně se omlouváme za zpoždění odpovědi. V současné době provádíme úpravy na webových stránkách a otázka nám zapadla.
Nyní k odpovědi:

Pro kotle o výkonu od 20 do 100 kW je nutné provést první kontrolu do 10 let od uvedení do provozu – tato povinnost je uvedena v příloze č. 5 vyhl. 194/2013 Sb. Pokud byla kotelna uvedena do provozu v roce 2010, tak z vyhlášky vyplývá, že Zprávu o kontrole kotle a rozvodů tepelné energie musíte mít zpracovanou nejpozději do roku 2020.

 

 

 

Kategorie (zpět na seznam kategorii)

 

DOTACE OPPIK

 

dotaz zpracovatele žádosti o dotaci

oficiální odpověď metodika MPO (Ing. Miroslav Honzík, Ph.D. Oddělení implementace OPPI a PO3 OPPIK)

 

V rámci projektu s podporovaným CZ NACE bude zateplen objekt, kde se v části budovy nachází bytové jednotky. Je to v pořádku?

Bytové jednotky nesmí překročit 40 % z celkové energeticky vztažné plochy. Bude-li toto splněno, tak způsobilé výdaje budou veškeré náklady na zateplení celé budovy, tedy i bytových jednotek.

 

Budova je z části využívána pro podporované výrobní činnosti, z části jako hotel a relaxační centrum. Žadatel chce v budově instalovat nový tepelný zdroj, který bude zásobovat celou budovu, tedy i hotel. Jak na to bude nahlíženo?

V daném objektu by měly převažovat činnosti odpovídající podporovaným aktivitám podle přílohy č.3 CZ-NACE předmětu projektu. Pokud budou převažovat činnosti podle bodu 3.2 textu výzvy či přílohy č.3 části B, projekt nebude způsobilý. Převažující činnost by se stanovila jako podíl převažující činnost, která bude prováděna na 60% z celkové energeticky vztažné plochy.

 

Může být podporovanou aktivitou programu revitalizace částečně využívané budovy? Jedná se o objekt, u kterého lze doložit KSE v rámci období posledních 5 let, avšak spotřeba energie celé revitalizované budovy bude vyšší než je současná spotřeba několika využívaných míst.

Ano, je to možné. Výchozí spotřeba bude nastavena výpočtem na stav uvažující standardizované užívání objektu. Aby tento projekt byl způsobilý, tak bude žadatel muset prokázat využití objektu v rámci období posledních pěti let. Tzn. že příslušná výchozí spotřeba objektu bude odpovídat požadavkům na vytápění místností podle jejich způsobu užití.

 

Jak bude pohlíženo na areál, kde nelze doložit v rámci pěti let spotřebu energie?

Pokud nelze doložit spotřebu energie v areálu, alespoň za jeden rok na základě předložených faktur za energie, tak příslušný areál není způsobilý pro poskytnutí podpory.

 

Je možné v rámci energeticky úsporných opatření na obálce budovy rozšířit plochu zateplované fasády o nástavbu nebo přístavbu? Jak by to bylo v tomto případě se střechou? A pokud by se střecha měnila z ploché na sedlovou? Žadatel bude muset posílit střešní konstrukci, aby se mohlo realizovat zateplení stropu a přitom nepřekročili únosné zatížení stropu. Bude se v případě nutného posílení střešní konstrukce jednat o uznatelné náklady?

Rozšíření plochy zateplované fasády o nástavbu nebo přístavbu je možné, ale nebude se jednat o způsobilý výdaj. V případě posílení střešní konstrukce pouze z důvodu realizace zateplení se jedná o způsobilé výdaje. Zároveň náklady na účelovou přístavbu, která bude mít za následek rozšíření celkové vztažné plochy, nebude způsobilý výdaj. V rámci energetické bilance se budou brát výchozí hodnoty podle reality a ty cílové se teoreticky zredukují, aby odpovídaly původní ploše. 

 

Způsobilé výdaje v případě instalace kogenerační jednotky - myslí se "pro vlastní spotřebu" pouze to, že vlastník kog.jedn. využívá el.+teplo pro svou (podporovanou) činnost?, tj. nebylo by možné, aby žadatel (vlastník budovy), který by měl smlouvu na pronájem prostoru (kotelny) v objektu buď soukromém, nebo státním, energii z kogenerační jednotky prodával nájemníkům objektu?

V případě projektu, kde se jedná o kogeneraci a následný prodej elektřiny a tepla, bude tento typ projektu odkázán na specifický cíl 3.5, kde první výzva tohoto programu by měla být zveřejněna na přelomu roku 2015/2016.

 

instalace kogenerační jednotky s využitím elektrické a tepelné energie pro vlastní spotřebu podniku s ohledem na jeho provozní podmínky4 (opatření výroby chladu v rámci trigenerace je také způsobilé opatření). Pozn.: 4 Maximální roční výroba elektřiny a tepla z vysokoúčinné KVET by měla odpovídat roční spotřebě elektřiny a tepla příslušného podniku. Co se tím rozumí? Musí to být nutně ostrovní systém, nebo je umožněna i částečná dodávka do veřejné sítě s tím, že celková roční výroba odpovídá potřebám podniku?

Nemusí, je umožněna částečná dodávka, ale měla by převažovat konečná spotřeba s ohledem na bod i).

 

Je možná provozní podpora u KGJ?

Ano, provozní podpora je možná. Pokud však bude na technologii kogenerační jednotky poskytnuta dotace větší než 20%, tak se pak bude řídit projekt dle cenového rozhodnutí ERÚ, kde je odstupňované omezení na základě výše dotaci. Tuto skutečnost bude muset žadatel nahlásit ERÚ.

 

Co znamená kritérium "vysokoúčinné výroby elektřiny a tepla" u podmínky: Projekty obsahující kombinovanou výrobu elektřiny a tepla budou podporovány jenom v případě, pokud splní kritéria vysokoúčinné výroby elektřiny a tepla? Co se považuje za vysokoúčinné?

Podle vyhlášky č. 453/2012 Sb. o elektřině z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a elektřině z druhotných zdrojů § 2 Způsob určení množství elektřiny z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla odstavce (6) platí: Za elektřinu z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla se považuje množství elektřiny stanovené podle odstavců 3 až 5, při jejíž výrobě se dosahuje poměrné úspory primární energie ve výši alespoň 10 % stanovené postupem, který je uveden v příloze č. 2 k této vyhlášce.

 

Kalkuluje se v programu s životnostím opatřením? Kde a jak? V evidenčním listu en. posudku je políčko doba hodnocení, ale není jasné, o jakou dobu se jedná. Doba projektu, doba udržitelnosti, návratnost se s životností nemusí shodovat (opatření budou mít pravděpodobně životnost delší)?

Pro výpočet ekonomické efektivnosti za projekt se uvažuje podle přílohy číslo 4 jednotná doba životnosti (maximální dovolená ekonomická doba životnosti 20 let). Jednotnou dobu ekonomické životnosti doporučujeme stanovit jako vážený průměr, kde váha budou investiční náklady příslušných opatření.

  

Žadatel v rámci předložené studie proveditelnosti se zaváže implementovat systém managementu hospodaření s energií podle ČSN EN ISO 50001 a v monitorovacím období prokáže, že má zaveden a certifikován akreditovanou osobou podle české harmonizované normy upravující systém managementu hospodaření s energií) Je tento bod podmíněn investicí do HW a SW systému měření a řízení ? A obráceně, je poskytnutí dotace na systém směřující k zavedení ISO 500001 podmíněno závazkem jejího dosažení? Je tu tedy nějaká podmíněná vazba?

Pokud se primárně bude jednat o HW a SW související se zavedením managementu hospodaření s energií podle ČSN EN ISO 50001, tak by žadatel měl splnit příslušnou certifikaci. V případě nesplnění této certifikace dotace bude krácená včetně ověření týkající se zpětného přepočtu bodů.

 

Může si žadatel zvolit část nákladů jako neuznatelných, ale dopad úsporných opatření, které jsou realizovány za tuto část nákladů do energetických a ekologických úspor zahrnout? Příklad: souhrn nákladů na energetická opatření činí 10 mil. Kč. Odpovídající energetická úspora a s ní související ekologické dopady odpovídají úspoře 600 GJ/rok. Žadatel ze svého rozhodnutí přesune část nákladů do neuznatelných a v uznatelných nákladech ponechá např. 8 mil. Kč. Je pak možno počítat s měrnými náklady které odpovídají úspoře 600 GJ a nákladům opatření 8 mil. Kč?

Podle přílohy č.2 výzvy týkající se vymezení způsobilých výdajů platí tato věta. Investiční náklady uvedené v energetickém posudku nesmí být větší než způsobilé výdaje v plné žádosti. Z tohoto důvodu doporučujeme prostudovat příslušnou přílohu č.2 i s ohledem na skutečnost, že způsobilé výdaje zahrnují pouze investiční náklady na ta opatření, která vedou k dosažení úspor energie.

 

Srovnávací metoda – Pokud je ze strany EU povinnost implementovat povinné standardy, bude nutné aplikovat pro stanovení způsobilých výdajů srovnávací variantu (investiční náklady nutné pro dosažení těchto povinných standardů se odečtou od celkových investičních nákladů. Rozdíl bude nezpůsobilý výdaj). Jsou v této chvíli nějaké povinné standardy, které by se týkaly žadatelů a u nichž by se srovnávací metoda musela uplatnit?

Pro současnou 1. výzvu jsme zatím neidentifikovali aktivitu, kde by bylo nutné aplikovat srovnávací metodu. Toto bude nutné například podle bodu k) kapitoly 9.3 výzvy až bude zveřejněn text ve věstníku Evropské komise týkající se požadavků na spalovací zdroje, a to zejména s ohledem na hodnoty emisních limitů obsažené ve Směrnice o omezení emisí určitých znečišťujících látek do ovzduší ze středních spalovacích zdrojů (součást tzv. „Air Package“ publikovaného 18. 12. 2013).

Dále u projektů, které podle bodu a) kapitoly 9.3 výzvy spadají pod integrovanou prevenci a omezování znečištění podle Přílohy č. 1 zákona č. 76/2002 Sb. doporučujeme ověřit, jestli v těchto případech neexistují nějaké povinné relevantní standardy EU a tím zároveň požadavek použít srovnávací variantu.

 

V případě realizace opatření ke snižování energetické náročnosti budov, u kterých dochází k jiné než větší změně dokončené budovy nebo větší změně dokončené budovy, ale není možné z technických nebo ekonomických důvodů plnit bod l), pak všechny měněné/upravované stavební prvky/konstrukce obálky budovy na systémové hranici, na kterých dochází k realizaci opatření, musí splnit podmínku na součinitel prostupu tepla 0,98 x Urec,20 dle ČSN 730540- 2:2011.

V energetickém posudku energetický specialista zdůvodní, že v předcházejícím období už byly například realizována některá opatření z oblasti zlepšování tepelně technických vlastností budovy na úrovni 50% energeticky vztažné plochy a z tohoto důvodu by bylo velmi problematické splnit požadavky podle bodu l) zejména z ekonomických důvodů.

 

Ve výzvě je jednoznačně stanoveno, že pokud bude v rámci projektu realizována pouze kombinace fotovoltaika, osvětlení, měření a regulace, bude projekt považován za nekomplexní. Dále však není stanoveno nic dalšího. Aktuálně máme k tomuto problému rozporné informace, jelikož by se měla údajně posuzovat i struktura nákladů projektu (procentuální vyjádření nákladů na nekomplexní opatření). Existuje k tomuto nějaké oficiální stanovisko poskytovatele dotace? Jaká je např. limitní hodnota nákladů na jednotlivá opatření? (Zda např. stačí 30% celkových nákladů na další opatření?).

Příslušné podíly jednotlivých typů opatření musí být v případě komplexního projektu rozloženy rovnoměrně vzhledem k tomu, aby řídící orgán neměl pochybnosti, že se jedná o účelový projekt.

 

Co je to absolutní úspora energie? Jedná se o primární energii nebo o energii na vstupu (na patě) do areálu? Je to důležité, jelikož každý bod bude hrát roli.

Co se týče této otázky, tak by se měla počítat energie na patě areálu, ale v případě instalace KVET pro vlastní spotřebu budeme akceptovat úsporu primární energie určenou podle vyhlášky č. 453/2012 Sb. o elektřině z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny. Zároveň se tím bude ověřovat kritérium vysokoúčinné kogenerace podle bodu b) kapitoly 9.3 Výzvy.

 

Bonifikace za instalaci OZE – do podílu výroby z OZE se počítá pouze navržené OZE (nově instalované) nebo i stávající?

Jedná se o instalaci nových zdrojů OZE.

 

(zpět na seznam kategorii)

 



Softwary ES, výpočetní pomůcky AES, dokumenty

Legislativa energetických dokumentů